Topics:

Η παράξενη έκρηξη στην Βηρυτό

Το βράδυ της 4ης Αυγούστου σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στην περιοχή του λιμανιού της Βηρυτού. Η πρώτη ήταν σχετικά μικρή και προκλήθηκε από αναφλεγμένα πυροτεχνήματα, τα οποία η πυροσβεστική πήγε να σβήσει. Τεράστια σύννεφα καπνού προσέλκυσαν...

Η παράξενη έκρηξη στην Βηρυτό

Το βράδυ της 4ης Αυγούστου σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στην περιοχή του λιμανιού της Βηρυτού. Η πρώτη ήταν σχετικά μικρή και προκλήθηκε από αναφλεγμένα πυροτεχνήματα, τα οποία η πυροσβεστική πήγε να σβήσει. Τεράστια σύννεφα καπνού προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό θεατών, οι οποίοι έπιασαν την δεύτερη έκρηξη στην κάμερα. Αυτό ήταν σαν την έκρηξη μιας τακτικής πυρηνικής συσκευής. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που όλα τα κτίρια στην επιχειρηματική περιοχή της πόλης και ακόμη και το αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται σε ένα διαφορετικό μέρος της πόλης, υπέστησαν ζημιές από το κύμα της έκρηξης.

Μέχρι το βράδυ της 5ης Αυγούστου, ο αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 135, με σχεδόν 5.000 τραυματίες. Ωστόσο, πρόκειται μόνο για επίσημες στατιστικές. Είναι πιθανό ότι θα ακολουθήσουν πιο ακριβή στοιχεία. Αλλοδαποί ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με μια εφημερίδα στο Μπαγκλαντές για παράδειγμα, τέσσερις υπήκοοι του Μπαγκλαντές σκοτώθηκαν και 101 τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων 21 μελών του Ναυτικού του Μπαγκλαντές που βρίσκονταν στο Λίβανο, στο πλαίσιο αποστολής του ΟΗΕ.

Ενας υπάλληλος της Ρωσικής πρεσβείας στο Λίβανο τραυματίστηκε επίσης στην έκρηξη.

Η Ρωσία αντέδρασε αμέσως και το πρώτο αεροπλάνο έφτασε στην Βηρυτό την επόμενη μέρα φορτωμένο με σωστικά συνεργεία, γιατρούς και ειδικό εξοπλισμό.

Ο δήμαρχος της Βηρυτού χαρακτήρισε το περιστατικό εθνική τραγωδία και ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου κήρυξε περίοδο πένθους.

Τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν γεμάτα υποψίες για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, γεγονός που έχει νόημα δεδομένης της μακράς σύγκρουσης μεταξύ του Λιβάνου και αυτών των χωρών.

Η αμερικανική έκδοση Veterans Today, έδωσε προσοχή σε ένα παράξενο αντικείμενο που πιάστηκε στην κάμερα στον αέρα πάνω από τις αποθήκες του λιμανιού, πριν από την δεύτερη έκρηξη. Επιπλέον, ένα δείγμα ακτινοβολίας της έκρηξης που ελήφθη από μια πηγή στην Ιταλία, έδειξε ίχνη ραδιενεργής δραστηριότητας. Μερικοί πρότειναν ότι το Ισραήλ (ενδεχομένως μαζί με τις ΗΠΑ) επιτέθηκε στο Λίβανο, χρησιμοποιώντας ένα τακτικό πυρηνικό όπλο.

Οι πολέμιοι αυτής της θεωρίας υποστήριξαν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπήρχε ένας ηλεκτρομαγνητικός παλμός που θα είχε κλείσει τα κινητά τηλέφωνα όλων. Αλλά δεδομένου ότι το υλικό λήφθηκε από διάφορες οπτικές γωνίες, αυτό αποδεικνύει ότι η θεωρία πυρηνικών κεφαλών είναι αναληθής. Η επόμενη υπόθεση ήταν η πιθανή χρήση ενός άλλου τύπου κεφαλής, για να εκραγεί μια μεγάλη ποσότητα αλατιού, η οποία από μόνη της, δεν μπορεί να παράγει ένα τέτοιο αποτέλεσμα μόνο μέσω της ανάφλεξης.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυτή η θεωρία, αναφέρθηκε ακόμη και στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN, όταν ο πρώην πράκτορας της CIA Robert Baer είπε, ότι το νιτρικό αμμώνιο από μόνο του, δεν μπορεί να παράξει μια τέτοια έκρηξη.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων δημοσίευσε επίσης πληροφορίες για την ύποπτη δραστηριότητα τεσσάρων κατασκοπευτικών αεροσκαφών του Αμερικανικού Ναυτικού στις ακτές Λιβάνου-Συρίας, το βράδυ της 4ης Αυγούστου. Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντοπίστηκαν επίσης πάνω από την Βηρυτό, λίγες ημέρες πριν από το περιστατικό. Μια εβδομάδα πριν, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εθεάθησαν επίσης να κάνουν κύκλους πάνω από το νότιο Λίβανο, ένα από τα οποία συνετρίβη, σύμφωνα με την Χεζμπολάχ. Πρέπει να αναφερθεί ότι ο Λίβανος δεν διαθέτει δυνατότητες κατά των αεροσκαφών, επομένως το Ισραήλ χρησιμοποιεί συχνά τον εναέριο χώρο του Λιβάνου για να εξαπολύσει αεροπορικές επιθέσεις στην Συρία.

Το πρωί της 5ης Αυγούστου, ανακοινώθηκε η επίσημη έκδοση του τι συνέβη. Εργασίες συγκόλλησης πραγματοποιούνταν στην Αποθήκη 12, σπινθήρες από τις οποίες δημιούργησαν ανάφλεξη στα πυροτεχνήματα. Μετά από λίγο, οι φλόγες εξαπλώθηκαν στις σακούλες νιτρικού αμμωνίου, οι οποίες στην συνέχεια εξερράγησαν. Συνολικά, η αποθήκη περιείχε 2.750 τόνους.

Το νιτρικό αμμώνιο έφτασε στο λιμάνι με το φορτηγό πλοίο Rhosus, το οποίο ήταν νηολογημένο στην Μολδαβία. Σύμφωνα με τα έγγραφα, το φορτίο μεταφέρθηκε από το λιμάνι Μπατούμι της Γεωργίας στην Μοζαμβίκη, αλλά το 2013, σταμάτησε στην Βηρυτό για να παραλάβει επιπλέον φορτίο. Στην συνέχεια απαγορεύτηκε η αναχώρηση του πλοίου. Το Λιβανέζικο δικαστήριο έκρινε το πλοίο και το φορτίο του για την μη καταβολή λιμενικών τελών. Ο καπετάνιος και αρκετά άλλα μέλη του πληρώματος κρατήθηκαν επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά αργότερα επιτράπηκε να φύγουν από τις αρχές. Από τότε, το φορτίο ήταν αποθηκευμένο σε αποθήκες στο λιμάνι.

Πίσω από όλη την ιστορία βρίσκεται ένας Ρώσος πολίτης από το Khabarovsk, ο Igor Grechushkin, ο οποίος εγκατέλειψε τόσο το φορτίο, όσο και το πλήρωμα στην μοίρα τους. Ο Γκρέτσουσκιν ζει τώρα στην Κύπρο. Είναι αυτονόητο ότι η συμπερίληψη οποιουδήποτε Ρώσου επιχειρηματία στην ιστορία (δεν έχει σημασία αν ήταν άμεσα εμπλεκόμενος ή απλά άφησε τον εαυτό του να παρασυρθεί προσελκυσμένος από το εύκολο χρήμα) κάνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην εικόνα της Ρωσίας γενικά, αλλά και στο Λίβανο ειδικότερα.

Αλλά αυτή η έκδοση διαψεύδεται από έναν ανταποκριτή στο τηλεοπτικό κανάλι Al-Manar, Ahmad Hajj Ali. Πιστεύει ότι το νιτρικό αμμώνιο προοριζόταν για τρομοκρατικές ομάδες στην Συρία και το φορτίο μεταφέρθηκε για λογαριασμό των αραβικών μοναρχιών του Περσικού Κόλπου, οι οποίες ενεργούσαν υπό τις διαταγές της Ουάσιγκτον. Αυτό εξηγεί γιατί ο ιδιοκτήτης του φορτίου δεν βρέθηκε, παρόλο που αυτό άξιζε ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό.

Στην συνέχεια όμως, τίθεται το ερώτημα: γιατί αποθηκεύτηκε τόσο μεγάλος όγκος αυτής της επικίνδυνης ουσίας, για τόσα χρόνια σε έναν εξαιρετικά σημαντικό κόμβο μεταφορών και σε τόσο κοντινή απόσταση από σιλό σιτηρών και κατοικημένες περιοχές; Το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια, δεν υπήρξε σταθερή κυβέρνηση στον Λίβανο. Η χώρα έχει κλονιστεί από σκάνδαλα διαφθοράς. Πολλοί από αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία, καταχρώνται τις θέσεις τους. Συλλαμβάνονται και αντικαθίστανται, μεταξύ άλλων και από εκείνους που αγαπούν επίσης το εύκολο χρήμα και τον κίνδυνο. Οι άλλοι απλά δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση.

Είναι πολύ πιθανό να υπήρχαν πολλά άλλα αμφίβολα προϊόντα αποθηκευμένα στις αποθήκες, όπως χημικά ή πυρηνικά απόβλητα. Οι πιθανότητες είναι ότι αυτό εξηγεί την αύξηση της ραδιενεργού δραστηριότητας. Στην πραγματικότητα, πηγές στην Βηρυτό δήλωσαν, ότι τα ραδιενεργά απόβλητα από την Ευρώπη είχαν προηγουμένως θαφτεί στον Λίβανο, κατά παράβαση της νομοθεσίας. Οι τοπικοί επιχειρηματίες πληρώθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά για αυτό, αλλά η εύρεση του ποιος είναι τελικά υπεύθυνος θα είναι πολύ δύσκολη.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τον πολιτικό κατακερματισμό και την παρουσία ξένων πρακτόρων στον Λίβανο, από χώρες όπως τα αραβικά κράτη έως το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες σχετικά με την ακριβή θέση τέτοιων ποσοτήτων νιτρικού αμμωνίου δεν ήταν μυστικές για τις υπηρεσίες πληροφοριών τους. Αν έπρεπε να κάνουν μια πράξη δολιοφθοράς, τότε αυτή ήταν η τέλεια κατάσταση για να βοηθήσουν να καλύψουν τα ίχνη τους.

Και θα μπορούσε, φυσικά, να ρωτήσει κανείς: ποιος επωφελείται από μια τέτοια κατάσταση; Το Λιβανικό λιμάνι διαχειρίζεται τουλάχιστον το 70% των εισαγωγών της χώρας. Εκτός από τις αποθήκες, κάηκαν επίσης αποθέματα φαρμάκων, μερικά από τα οποία προέρχονταν από το Ιράν. Δεδομένου ότι ο Λίβανος υπόκειται επίσης σε αυστηρές κυρώσεις και βρίσκεται στο χείλος της πτώχευσης, ένα τέτοιο πλήγμα στις ζωτικής σημασίας υποδομές του, καθιστά αποτελεσματικά την χώρα άμεσα εξαρτημένη από ξένους δωρητές.

Η Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, έχει ήδη προβλέψει ότι ο Λίβανος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει οικονομική κατάρρευση και κοινωνικές εξεγέρσεις και τα συντηρητικά Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έχουν ερμηνεύσει την έκρηξη ως τιμωρία από ψηλά και την εκπλήρωση των προφητειών που προμηνύουν την άφιξη του Μεσσία, σημειώνοντας στην πορεία ότι οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να έχουν επιτεθεί στην Βηρυτό. Αναφέρεται σε δημοσίευμα στις 05.08.2020 ότι:

“Η πιθανή αιτία της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού ήταν η βαριά ανικανότητα των λιβανικών αρχών. Η καταστροφή θα μπορούσε να επιταχύνει την οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου και να προκαλέσει αναταραχές.Η Βηρυτός, που κάποτε ονομάστηκε Παρίσι της Μέσης Ανατολής, βίωσε το δίκαιο μερίδιο της βίας της. Ωστόσο, ακόμη και σε σύγκριση με την ταραχώδη ιστορία της πρωτεύουσας του Λιβάνου, η έκρηξη που έπληξε την πόλη την Τρίτη ήταν τελείως διαφορετικής τάξης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λιβάνου, 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που αποθηκεύτηκαν στην αποθήκη 12 στο λιμάνι της Βηρυτού εξερράγησαν υπό ασαφείς συνθήκες, προκαλώντας καταστροφή που θυμίζει τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας 1975-1990 σε γειτονικές γειτονιές. Η έκρηξη πιθανότατα θα επιδεινώσει την ολίσθηση του Λιβάνου προς την οικονομική κατάρρευση, προκαλώντας περαιτέρω κοινωνικές εντάσεις και αστικές αναταραχές στη χώρα.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με το πώς συνέβη η έκρηξη παραμένουν ασαφείς. Το Συμβούλιο Ανώτατης Άμυνας του Λιβάνου συγκρότησε μια ερευνητική επιτροπή για να εξετάσει το περιστατικό και να δημοσιεύσει τα πορίσματά του εντός πέντε ημερών. Εν τω μεταξύ, η ασάφεια τροφοδότησε αβάσιμες θεωρίες σχετικά με την αιτία της έκρηξης.

Το συμβάν συνέβη σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητα πολιτικά στιγμή για τον Λίβανο, τροφοδοτώντας τις θεωρίες συνωμοσίας ότι η Χεζμπολάχ προκάλεσε την έκρηξη για να εκφοβίσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο, επιφορτισμένο με την δίκη τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, αναμένεται να εκδώσει την ετυμηγορία του στις 7 Αυγούστου. Αυτή η γειτνίαση με την ετυμηγορία του ειδικού δικαστηρίου οδήγησε τα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου να αναφέρουν γρήγορα την ασφάλεια του γιου του Χάριρι, Σάαντ.

Παρά την ιστορία της πολιτικής βίας της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Χάριρι, είναι πολύ απίθανο να είναι η ένοχη αυτή την φορά. Η οργάνωση δεν μπορούσε να περιμένει την αποφυγή της ευθύνης για μια τέτοια ενέργεια με το επίκεντρο τόσο επικεντρωμένο στην αντίδρασή της, στην απόφαση του ειδικού δικαστηρίου. Επιπλέον, η Χεζμπολάχ δεν θα είχε πολλά κέρδη – η Γαλλία έχει ήδη διαβεβαιώσει την ομάδα ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα δράσει εναντίον της σχετικά με την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου – και πολλά να χάσει προκαλώντας τέτοια ευρεία βλάβη στους πολίτες της Βηρυτού.

Η ομάδα – είτε για να ανακατευθύνει την προσοχή, είτε για να πυροδοτήσει εχθρότητα εναντίον των εχθρών της – τροφοδότησε επίσης με ανυπομονησία τον μύλο της φήμης, με τους Al-Mayadeen και Al-Manar να προτείνουν αμερικανική ή ισραηλινή ευθύνη. Ενώ η εφημερίδα Al-Ahed της Χεζμπολάχ αρνήθηκε την απεργία που προκάλεσε την έκρηξη, αυτά τα άλλα καταστήματα φιλοξένησαν επισκέπτες, όπως ο συνταξιούχος στρατηγός του Λιβάνου Charles Abi Nader – ένας συχνός συνεισφέρων στα επιστόμια της Χεζμπολάχ – υπαινιγμός της Ιερουσαλήμ ή της Ουάσινγκτον. “Ποιος άλλος ενδιαφέρεται να κάνει τον Λίβανο να γονατίσει τώρα;” Ο Abi Nader αναρωτήθηκε, ρητορικά.

Αμέσως μετά την έκρηξη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε την χώρα και ουσιαστικά εξέδωσε τελεσίγραφο υπαινισσόμενος μια πιθανή επέμβαση του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, η κοινωνική κατάσταση στον ίδιο τον Λίβανο άρχισε να εντείνεται. Οι διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με την αστυνομία και τον στρατό και κατέλαβαν το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών και άλλες κυβερνητικές εγκαταστάσεις. Εκδιώχθηκαν λίγο αργότερα, αλλά η κατάσταση απέχει πολύ από το φυσιολογικό. Φαίνεται ότι οι διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν ήδη περιγραφεί ως μια προσπάθεια για μια ακόμη «επανάσταση χρώματος» που χρηματοδοτείται από την Δύση, μπορεί να κορυφωθούν, ενώ η ίδια η έκρηξη θα χρησιμεύσει απλώς ως έναυσμα για μια εξέγερση.

Ωστόσο, μια λεπτομερής έρευνα για τα αίτια της έκρηξης είναι απαραίτητη. Εξάλλου, λίγες ημέρες μετά το συμβάν, ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Ναΐμ Αούν δήλωσε, ότι η επέμβαση μιας εξωτερικής δύναμης με την χρήση πυραύλου ή βόμβας ήταν μια πιθανότητα.

@ Leonid SAVIN/ orientalreview.org

Μετάφραση terrapapers.com

Γράψε την άποψη σου ελεύθερα με ευπρέπεια κι ορθό λόγο.
Δεν επιτρέπεται η προπαγάνδα ή το κουτσομπολιό.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.
Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

*