Πλεονεκτήματα Του Διαδικτύου | TERRAPAPERS

Πλεονεκτήματα Του Διαδικτύου

Αναρτήθηκε από  //  17 Δεκεμβρίου 2014  //  business, info facts  //  2 Σχόλια

Τα Πλεονεκτήματα Του Διαδικτύου:  Τι είναι Το Διαδίκτυο; Είναι ένα εκπληκτικό μέρος για βόλτες. Επειδή όμως είναι και γεμάτο με υπολογιστές είναι περισσότερο πολύπλοκο από όσο θα έπρεπε. Ας δούμε τι είναι το Διαδίκτυο, τι συμβαίνει εκεί πως το αξιοποιούμε για να βρούμε νέους πελάτες και γιατί ΝΑΙ πρέπει να σας καίγεται καρφί για δαύτο. Για να ακριβολογούμε το Διαδίκτυο δεν είναι ένα δίκτυο-είναι ένα δίκτυο δικτύων συνδεδεμένων μεταξύ τους που ανταλλάσουν ελεύθερα πληροφορίες.

Τελευταία οι υπολογιστές αλλά και το διαδίκτυο έχουν γίνει τόσο πολύ δημοφιλείς που όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερους από έναν υπολογιστές με τους οποίους στήνουν δίκτυα και συνδέονται στο διαδίκτυο. Οι στατιστικές λένε πως υπάρχουν αυτή την στιγμή ενάμιση δισεκατομμύριο χρήστες συνδεδεμένοι στο ιντερνέτ και μέσα στην επόμενη πενταετία θα διπλασιαστούν, o στόχος τους είναι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια να γίνουν πέντε τα δισεκατομμύρια των χρηστών. Καταλαβαίνετε γιατί σαν επιχειρηματίες και άνθρωποι του κόσμου πρέπει να σας καίγεται καρφί;

Στην Περίπτωση Των Δικτύων, ΝΑΙ Το ‘Μέγεθος Μετράει’  Έχουμε μιλήσει ξανά για την δύναμη του δικτύου και το διαδίκτυο είναι μια νέα τεχνολογία επικοινωνιών που επηρεάζει ευχάριστα την ζωή μας. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες πιστεύουν ότι το διαδίκτυο είναι η πιο σημαντική εφεύρεση από την εποχή της τυπογραφίας στο θέμα της διάδοσης πληροφοριών. Το διαδίκτυο μπορεί να αλλάξει ριζικά την άποψη που έχετε για τον κόσμο. Στην περίπτωση των δικτύων το μέγεθος μετράει: όσο μεγαλύτερο είναι ένα δίκτυο τόσο περισσότερα πράγματα έχει να προσφέρει. Επειδή το διαδίκτυο είναι στον κόσμο το μεγαλύτερο δίκτυο υπολογιστών, εξερευνώντας το μπορεί να σας προσφέρει μια τεράστια ποσότητα πληροφοριών διασκεδάζοντας ευχάριστα.

Σε Όλες Τις Ηπείρους; Πιστεύω πως το διαδίκτυο επεκτείνετε σε όλες τις ηπείρους σε ολόκληρη την γη, για έξω απ αυτό το γαλαξία δεν έχω αξιόπιστες πληροφορίες. Μερικοί όμως αντιτείνουν ότι και η Ανταρκτική είναι ήπειρος αν και κατοικείτε κυρίως από πιγκουίνους οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για δίκτυα υπολογιστών. Φτάνει το διαδίκτυο μέχρι εκεί; Ναι φτάνει. Κάποια μηχανήματα στην βάση Scott της MCMurdo Souhd στην Ανταρκτική είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο επικοινωνώντας με την Νέα Ζηλανδία μέσω ρασδιοζεύξης. Η βάση στον Νότιο Πόλο έχει δηλώσει ότι συνδέεται με της Η. Π. Α. αλλά επίσημα δεν έχει δημοσιεύσει την ηλεκτρονική της διεύθυνση. Το μεγαλύτερο κομμάτι γης που δεν είναι συνδεδεμένο μέχρι στιγμής στο διαδίκτυο είναι τα νησιά Queen Elizabeth στον Καναδικό αρκτικό ωκεανό.


Η ιστορία του Διαδικτύου: Οι πρώτες απόπειρες για την δημιουργία ενός διαδικτύου (λένε οι επικυρίαρχοι) ξεκίνησαν στις ΗΠΑ κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Η Ρωσία είχε ήδη στείλει στο διάστημα τον δορυφόρο Σπούτνικ 1 κάνοντας τους Αμερικανούς να φοβούνται όλο και περισσότερο για την ασφάλεια της χώρας τους. Θέλοντας λοιπόν να προστατευτούν απο μια πιθανή πυρηνική επίθεση των Ρώσων δημιούργησαν την υπηρεσία προηγμένων αμυντικών ερευνών ARPA (Advanced Research Project Agency) γνωστή ως DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) στις μέρες μας. Αποστολή της συγκεκριμένης υπηρεσίας ήταν να βοηθήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ να αναπτυχθούν τεχνολογικά και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας το οποίο θα μπορούσε να επιβιώσει σε μια ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση.

Το αρχικό θεωρητικό υπόβαθρο δόθηκε από τον Τζ. Λικλάιντερ (J.C.R. Licklider) που ανέφερε σε συγγράμματά του το «γαλαξιακό δίκτυο». Η θεωρία αυτή υποστήριζε την ύπαρξη ενός δικτύου υπολογιστών που θα ήταν συνδεδεμένοι μεταξύ τους και θα μπορούσαν να ανταλλάσσουν γρήγορα πληροφορίες και προγράμματα. Το επόμενο θέμα που προέκυπτε ήταν ότι το δίκτυο αυτό θα έπρεπε να ήταν αποκεντρωμένο έτσι ώστε ακόμα κι αν κάποιος κόμβος του δεχόταν επίθεση να υπήρχε δίοδος επικοινωνίας για τους υπόλοιπους υπολογιστές.

Τη λύση σε αυτό έδωσε ο Πολ Μπάραν (Paul Baran) με τον σχεδιασμό ενός κατανεμημένου δικτύου επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε την ψηφιακή τεχνολογία. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η θεωρία ανταλλαγής πακέτων του Λέοναρντ Κλάινροκ (Leonard Kleinrock), που υποστήριζε ότι πακέτα πληροφοριών που θα περιείχαν την προέλευση και τον προορισμό τους μπορούσαν να σταλούν από έναν υπολογιστή σε έναν άλλο.

Στηριζόμενο λοιπόν σε αυτές τις τρεις θεωρίες δημιουργήθηκε το πρώτο είδος διαδικτύου γνωστό ως ARPANET. Εγκαταστάθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1969 με 4 κόμβους μέσω των οποίων συνδέονται 4 μίνι υπολογιστές (mini computers 12k): του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στην Σάντα Μπάρμπαρα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, το SRI στο Στάνφορντ και το πανεπιστήμιο της Γιούτα. Η ταχύτητα του δικτύου έφθανε τα 50 kbps και έτσι επιτεύχθηκε η πρώτη dial upσύνδεση μέσω γραμμών τηλεφώνου. Μέχρι το 1972 οι συνδεδεμένοι στο ARPANET υπολογιστές έχουν φτάσει τους 23, οπότε και εφαρμόζεται για πρώτη φορά το σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(e-mail).

Παράλληλα δημιουργήθηκαν και άλλα δίκτυα, που χρησιμοποιούσαν διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές(όπως το x.25 και το UUCP) τα οποία συνδέονταν με το ARPANET. Το πρωτόκολλο που χρησιμοποιούσε το ARPANET ήταν το NCP (Network Control Protocol), το οποίο, όμως, είχε το μειονέκτημα ότι λειτουργούσε μόνο με συγκεκριμένους τύπους υπολογιστών. Έτσι, δημιουργήθηκε η ανάγκη στις αρχές του 1970 για ένα πρωτόκολλο που θα ένωνε όλα τα δίκτυα που είχαν δημιουργηθεί μέχρι τότε. Το 1974 λοιπόν, δημοσιεύεται η μελέτη των Βιντ Σερφ (Vint Cerf) και Μπομπ Κάαν (Bob Kahn) από την οποία προέκυψε το πρωτόκολλο TCP (Transmission Control Protocol) που αργότερα το 1978 έγινε TCP/IP, προστέθηκε δηλαδή το Internet Protocol (IP), και τελικά το 1983 έγινε το μοναδικό πρωτόκολλο που ακολουθούσε το ARPANET.

Το 1984 υλοποιείται το πρώτο DNS (Domain Name System) σύστημα στο οποίο καταγράφονται 1000 κεντρικοί κόμβοι και οι υπολογιστές του διαδικτύου πλέον αναγνωρίζονται απο διευθύνσεις κωδικοποιημένων αριθμών. Ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του Διαδικτύου έκανε το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (National Science Foundation, NSF) των ΗΠΑ, το οποίο δημιούργησε την πρώτη διαδικτυακή πανεπιστημιακή ραχοκοκκαλιά (backbone), το NSFNet, το 1986. Ακολούθησε η ενσωμάτωση άλλων σημαντικών δικτύων, όπως το Usenet, το Fidonet και το Bitnet.

Ο όρος Διαδίκτυο/Ίντερνετ ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ευρέως την εποχή που συνδέθηκε το APRANET με το NSFNet και Ίντερνετ σήμαινε οποιοδήποτε δίκτυο χρησιμοποιούσε TCP/IP. Η μεγάλη άνθιση του Διαδικτύου όμως, ξεκίνησε με την εφαρμογή της υπηρεσίας του Παγκόσμιου Ιστού από τον Τιμ Μπέρνερς-Λι στο ερευνητικό ίδρυμα CERN το 1989, ο οποίος είναι, στην ουσία, η πλατφόρμα, η οποία κάνει εύκολη την πρόσβαση στο Ίντερνετ, ακόμα και στη μορφή που είναι γνωστό σήμερα.

Εφευρέτης του Ιστού είναι ένας Βρετανός ερευνητής, ο TIM Berners-Lee, που είναι σήμερα διευθυντής της Κοινοπραξίας Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web Consortium W3) που ορίζει πρότυπα και προσπαθεί να επιβλέπει την ανάπτυξη του Ιστού. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εξέλιξη του Ιστού και την δουλειά του συγκεκριμένου κέντρου εδώ www.w3.org. Τουλάχιστον εμφανώς, αυτά μας λένε, αυτά σας λέω, είπα ν’ αφήσω προσωρινά, τις συνομωσιολογίες απ έξω.

Τα Πλεονεκτήματα Του Διαδικτύου Είναι Κάμποσα και Όλα Αξιόλογα.

Εύρεση Πληροφοριών: Η ταχύτητα του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο είναι τόσο γρήγορη που τα νέα κυκλοφορούν με ταχύτητα αστραπής πολύ πριν γίνουν γνωστά και διαθέσιμα στα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει πως όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο χάνουν συνεχώς έδαφος. Από δικαστικές αποφάσεις και κάρτες καταλόγων βιβλιοθηκών μέχρι τα κείμενα παλιών βιβλίων. Μια τεράστια ποικιλία προγραμμάτων από παιχνίδια μέχρι λειτουργικά συστήματα, στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πραγματικά τα πάντα. Μπορείτε να δείτε τον καιρό με λεπτομέρειες σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου καταλόγους κρασιών, μέχρι πότε κλείνουν τα σχολεία. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που πασχίζουν να δημιουργήσουν την ταχύτερη και πιο έξυπνη μηχανή αναζήτησης και το πιο πλήρες ευρετήριο Ιστού. Μιλάμε για την Google την πιο πλήρη μηχανή αναζήτησης, με όλα τα “περίεργα” που της καταλογίζουν κι όχι άδικα.

Εύρεση Ανθρώπων: Αν έχετε χάσει τον έρωτα των νεανικών σας χρόνων, τώρα έχετε την ευκαιρία να τον ξαναβρείτε. Υπάρχουν υπηρεσίες καταλόγων της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να βρείτε σχετικές πληροφορίες.

Εύρεση Επιχειρήσεων, Προϊόντων και Υπηρεσιών: Οι μηχανές αναζήτησης σας δίνουν την δυνατότητα να βρείτε ότι θέλετε με βάση τον τύπο της εταιρίας ή του προϊόντος που σας ενδιαφέρει. Μπορείτε να τα αναζητήσετε και να κάνετε σπάνια δώρα, ξαφνιάζοντας και πρωτοτυπώντας.

Έρευνα: Οι νομικές εταιρίες, οι εκτιμητές ακινήτων, οι ερευνητές στον τομέα της γενετικής, οι χρηματιστές, οι επιχειρηματίες συνειδητοποιούν ότι ένα σωρό πληροφορίες – για τις οποίες πλήρωναν πανάκριβα μέχρι τώρα- μπορούν να βρεθούν σχεδόν τσάμπα αν πάνε κατευθείαν στο διαδίκτυο.

Αγοραπωλησίες: Στο διαδίκτυο μπορείτε να αγοράσετε σχεδόν τα πάντα, απ’ όλο τον κόσμο. Από βιβλία μέχρι κρασιά και από αυτοκίνητα μέχρι δαχτυλίδια. Ακόμη να ξεπουλήσετε όλες τις παλιατσαρίες από τις ντουλάπες σας, σε διάφορες ηλεκτρονικές δημοπρασίες.

Ταξίδια: Πόλεις κωμοπόλεις και κράτη χρησιμοποιούν τον Ιστό για να δημοσιεύσουν πληροφορίες σχετικά με εκδηλώσεις και διάφορα θέματα τουρισμού. Οι ενδιαφερόμενοι βρίσκουν από τον καιρό και τα διαθέσιμα μέσα μεταφοράς μέχρι τις ώρες λειτουργίας των μουσείων.

Μάρκετινγκ και Πωλήσεις: Εταιρίες πωλούν τα προϊόντα τους από το διαδίκτυο. Ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία και καταστήματα πώλησης δίσκων μουσικής δίνουν την ευκαιρία στους πελάτες τους να κάνουν ηλεκτρονική βόλτα στα καταστήματα τους να διαλέγουν τίτλους και να αγοράζουν πληρώνοντας μέσω του διαδικτύου.

Παιχνίδια και Κουτσομπολιά: Υπάρχουν ένα σωρό παιχνίδια για πολλούς «παίχτες», μεταξύ αυτών τα παραδοσιακά παιχνίδια μπρίτζ, κούπες, τάβλι, σκάκι, ντάμα και πολλά ακόμα. Αυτά και πολλά ακόμη μπορείτε να τα παίξετε προσκαλώντας παίχτες από όλο τον πλανήτη.

Έρωτας: Οι άνθρωποι μπορούν να βρουν αγάπη στο διαδίκτυο. Προσωπικές αγγελίες και ιστοσελίδες γνωριμιών περιμένουν τους χρήστες.

Επενδύσεις: Οι άνθρωποι κάνουν διάφορες οικονομικές έρευνες, αγοράζουν μετοχές και επενδύουν χρήματα. Κάποιες εταιρίες βρίσκονται στο διαδίκτυο και ασχολούνται με τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.

Εκδηλώσεις: Οι διοργανωτές συνεδρίων και εκθέσεων διαπιστώνουν ότι ο καλύτερος τρόπος διάδοσης, αναζήτησης πελατών και εγγραφών είναι μέσω του διαδικτύου.

Ιστός – Διαδίκτυο : Δεν Υπάρχει Καμιά Αμφιβολία το διαδίκτυο είναι ένας περίεργα αλλόκοτος χώρος Παρ’ όλο που με την πρώτη ματιά δίνει την εντύπωση ότι είναι απρόσωπος στην πραγματικότητα δεν είναι. Στον Ιστό συμβαίνουν όλα. Για πολλούς ανθρώπους ο Ιστός (World Wide Web) είναι το διαδίκτυο. Όλοι μιλούν σήμερα για τον Ιστό περισσότερο από όσο μιλούν για το διαδίκτυο.Όμως αυτά τα δύο δεν είναι το ίδιο πράγμα. Ο παγκόσμιος Ιστός – που τον αποκαλώ Ιστό γιατί δεν μπορώ να πληκτρολογώ πολλές λέξεις – ζει πάνω από το Διαδίκτυο. Το Διαδίκτυο βρίσκεται στην καρδιά του Ιστού είναι κάτι σαν βακτήριο χρειάζεται το Διαδίκτυο για να επιζήσει.

Το Ίντερνετ, σε συνδυασμό με την ολοένα αναπτυσσόμενη ψηφιακή τεχνολογία, έχει δημιουργήσει μία τεράστια αγορά γνώσεων/πληροφοριών. Παραδοσιακές μορφές τέχνης (όπως για παράδειγμα ο κινηματογράφος και η μουσική) μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας παίρνουν την ίδια μορφή (αρχείων δεδομένων) με αντικείμενα που εκ πρώτης όψεως είναι εντελώς διαφορετικά (όπως για παράδειγμα η ιατρική επιστήμη ή κάποιο πρόγραμμα λογισμικού). Παρατηρείται λοιπόν μία συγκέντρωση γνώσης ή, αν είναι δυνατό να λεχτεί, πολιτιστικής κληρονομιάς, που σχετίζεται άμεσα με το Ίντερνετ. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι το ‘ποιος θα διοικήσει, ποιος θα ελέγξει την γνώση αυτή,  μα και ποιός θα την χρησιμοποιήσει, κι αν την χρησιμοποιήσει τι αποτελέσματα θα έχει;’

Από τη στιγμή που το Διαδίκτυο είναι ένα δίκτυο συνδεδεμένων υπολογιστών, κάθε χρήστης έχει την δυνατότητα να μοιραστεί πληροφορίες με άλλους χρήστες γενόμενος, πολλές φορές, ο ίδιος δημιουργός και πάροχος των πληροφοριών αυτών. Δεν υπάρχει άμεσος έλεγχος των πληροφοριών που «ανεβαίνουν» στο Διαδίκτυο από κάποιον ιεραρχικά ανώτερο χρήστη ή οργανισμό. Το θέμα της μη ιεραρχημένης πληροφορίας, όμως, τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ο όγκος της πληροφορίας στο Διαδίκτυο είναι πράγματι μεγάλος. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πληροφορίες ευκολότερα και δυσκολότερα προσβάσιμες από τον χρήστη. Γι αυτό θα μιλήσουμε στο νέο άρθρο “Η Προπαγάνδα του Πέντε” προσεχώς και μέχρι τότε διαβάστε αυτά που ήδη υπάρχουν “Προπαγάνδα και Μάζα” και “Προπαγάνδα και Αγκιτάτσια” [1]

Το Ίντερνετ έκανε δυνατή την συγκέντρωση μεγάλου όγκου πληροφοριών και επηρέασε σημαντικά τον τρόπο διάθεσής τους. Δεν συμβαίνει, όμως, στον ίδιο βαθμό το ίδιο και στον τρόπο παραγωγής αυτών. Για παράδειγμα, ο τρόπος παραγωγής μιας κινηματογραφικής ταινίας δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από την ύπαρξη του Ιντερνέτ, ανεξάρτητα από το αν έχει επηρεαστεί ή όχι από την ψηφιακή τεχνολογία. Παρ’ όλα αυτά, και σύμφωνα με την ιντερνετοφιλική προσέγγιση, το Διαδίκτυο ασκεί μεγάλη επίδραση στην διαδικασία παραγωγής δημοσιογραφικών προϊόντων.

Η δημιουργία της είδησης παύει να είναι πλέον μονοπώλιο λίγων, αφού ο κάθε χρήστης μπορεί εάν το επιθυμεί να δημιουργήσει πληροφορία ανά πάσα στιγμή. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα της επίδρασης αυτής είναι τα ιστολόγια (blogs), όπου μπορεί κανείς να εκφέρει απόψεις και να σχολιάσει γεγονότα πάσης φύσεως (βλ. δημοσιογραφία στον ιστό και δημοσιογραφία των πολιτών). Ως αποτέλεσμα της επιρροής αυτής του Ίντερνετ στη παραγωγή ειδήσεων τα όρια μεταξύ ενός απλού χρήστη του διαδικτύου και ενός επαγγελματία δημοσιογράφου γίνονται περισσότερο δυσδιάκριτα.

Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην ανάγκη για επαναπροσδιορισμό της έννοιας της δημοσιογραφίας καθώς και της απαραίτητης εκπαίδευσης των δημοσιογράφων. Η ανάγκη για τον επαναπροσδιορισμό της δημοσιογραφίας, όμως, δεν είναι τόσο μεγάλη σύμφωνα με τους υποστηριχτές της «αντι-πλουραλιστικής» προσέγγισης, καθώς θεωρούν πως το Ίντερνετ δεν μπορεί να ασκήσει ουσιαστική επίδραση στην επικοινωνία γενικότερα και στην δημοσιογραφία ειδικότερα.

Επίσης, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης γνώσης στο Διαδίκτυο, η έννοια της κοινωνικής ισότητας παίρνει και πάλι μεγάλη σημασία. Το χάσμα ανάμεσα σε πληροφοριακά πλούσιους και πληροφοριακά φτωχούς θα διευρύνεται όσο αυξάνεται η συγκέντρωση της γνώσης αυτής. Αυτό δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους επικυρίαρχους, από πάντα υπήρχαν βιβλία και η γνώση ήταν ήδη διαθέσιμη απ όποιον την έψαχνε, το ότι είναι διαθέσιμη δεν σημαίνει πως είναι και κατανοητή άρα καθόλου δεν θα ωφεληθεί όποιος έχει πρόσβαση σε αυτήν. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει.

Η γλώσσα που χρησιμοποιείται περισσότερο στη διακίνηση της πληροφορίας στο Διαδίκτυο είναι η Αγγλική. Έχοντας αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, το Διαδίκτυο περιλαμβάνει πλέον ποιοτικά και ποσοτικά ευρύ περιεχόμενο και στις υπόλοιπες γλώσσες των περισσότερο αναπτυγμένων χωρών. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα δυσλειτουργίες και τεχνικά προβλήματα σχετικά με την κωδικοποίηση, όπως το mojibake.

Η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων :Η πορνογραφία  και η προσφορά παρανόμων προϊόντων είναι φαινόμενα υπαρκτά στο Ίντερνετ και ο περιορισμός τους είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Για παράδειγμα, η λέξη «sex» παραμένει μία από τις πλέον δημοφιλείς στις μηχανές αναζήτησης. Συχνά, η ανησυχία αυτή, που θεωρείται από κάποιους αβάσιμη,μπορεί να υποστηριχθεί από κάποια εγκλήματα ή αποτρόπαιες καταστάσεις (συνήθως περιπτώσεις παιδεραστίας κ.ά.).

Το Διαδίκτυο έχει κατηγορηθεί ως παράγοντας που έπαιξε ρόλο σε θανάτους. Ο Μπράντον Βέντας (Brandon Vedas) πέθανε από υπερβολική δόση ενός μίγματος νομίμων και παρανόμων ναρκωτικών παρακινούμενος από συνομιλητές του στο IRC τόσο βλάκας.  Ο Σων Γούλεϊ (Shawn Woolley) αυτοκτόνησε με πιστόλι για λόγους που σχετίζονται με τον εθισμό του με το EverQuest, ένα Μαζικά Πολυχρηστικό Διαδικτυακό Παιχνίδι Ρόλων (MMORPG), όπως ισχυρίστηκε η μητέρα του. Ο Άρμιν Μάιβες (Armin Meiwes) μαχαίρωσε μέχρι θανάτου και έφαγε μέρος του σώματος του Μπέρντ-Γιούργκεν Μπράντες (Bernd Jürgen Brandes) όταν ο τελευταίος απάντησε στην αγγελία του πρώτου που ζητούσε έναν «μεγαλόσωμο άνδρα έτοιμο να σφαγιαστεί και μετά να καταβροχθιστεί, πράγματι η βλακεία πάντα ξαφνιάζει. [2]

Επιπλέον, το Διαδίκτυο είναι μη ελεγχόμενο, με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποια ενιαία κυβερνητική ή άλλη, αντίστοιχη, αρχή, η οποία να ελέγχει το περιεχόμενό του πριν αυτό δημοσιευθεί – σύμφωνα με τους χρήστες αυτό αποτελεί λογοκρισία, αλλά δεν είναι μακριά η μέρα που θα το δούμε να γίνεται. Όπως χαρακτηριστικά λέγεται μέχρι σήμερα «το Διαδίκτυο ελέγχεται από τους χρήστες του».Βεβαίως, οι κρατικές υπηρεσίες και αστυνομίες σε κάθε χώρα, καθώς και οι αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις, παρεμβαίνουν για την αναστολή των αξιόποινων πράξεων που διαπράττονται μέσω Διαδικτύου και είναι πολύ αποτελεσματικές ειδικά σε θέματα παιδεραστίας, ναρκωτικών και πορνείας.

Επίσης, ένα ακόμη ηθικό ζήτημα είναι ο συγκεντρωτισμός των Μ.Μ.Ε. και αναφέρεται στο ολιγοπώλιο μικρού σχετικά αριθμού εταιριών που κατέχουν τα μέσα και ελέγχουν όλη την αλυσίδα διανομής του προϊόντος. Στα πλαίσια του Διαδικτύου τίθεται το ερώτημα του κατά πόσο οι οικονομικές διαδικασίες στο παρόν καπιταλιστικό γίγνεσθαι περιορίζουν τη δημόσια σφαίρα και το αν είναι αποδεκτή ή κατακριτέα η πρωτοφανής ισοτιμία στην παρουσία και διαχείριση της πληροφορίας και του εμπορεύματος στο χώρο του Ίντερνετ. Επίσης παρά το γεγονός ότι το Ίντερνετ συχνά περιγράφεται ως αποκεντρωμένο, με απροσπέλαστο όγκο πληροφοριών και, συνεπώς, χωρίς κεντρικό έλεγχο, (φαινομενικά τουλάχιστον) είναι εμφανής η εκτενής ιεράρχηση του περιεχομένου από μηχανές αναζήτησης και η γενικότερη διαιώνιση των ιστοτόπων με την υψηλότερη επισκεψιμότητα.

Διαδίκτυο, σου ‘ρχομαι! Εντάξει θα μου πείτε, αλλά από πού πάνε στο Διαδίκτυο; Η απάντηση είναι «εξαρτάται». ( Αυτή την απάντηση θα την ακούτε πολύ πιο συχνά από όσο θα σας άρεσε) Το Διαδίκτυο δεν είναι ένα δίκτυο είναι 100.000 ξεχωριστά δίκτυα που συνδέονται μεταξύ τους. Καθένα από αυτά τα δίκτυα έχει τους δικούς του κανόνες και διαδικασίες και μπορείτε να ‘μπείτε’ στο διαδίκτυο μέσω οποιουδήποτε από αυτά τα δίκτυα. Αφού ετοιμαστείτε να ξεκινήσετε από πού θα ξεκινήσετε;

Ίσως το δυσκολότερο μέρος της χρήσης του διαδικτύου να είναι η σύνδεση. Τα βασικά βήματα για να συνδεθείτε στο διαδίκτυο είναι: Να έχετε έναν υπολογιστή. Έχετε;  Ένα Μόντεμ (ναι αυτό το μπεζ κουτί στο ντουλάπι) είναι το μαραφέτι που συνδέει τον υπολογιστή σας με τη γραμμή του τηλεφώνου ή με μια καλωδιακή γραμμή. Ένα λογαριασμό σε κάποιο παροχέα πρόσβασης στο Διαδίκτυο για να μπορεί το μόντεμ σας να ‘τηλεφωνεί’ κάπου. Και τέλος ένα λογισμικό που θα εκτελείτε στον υπολογιστή σας. Αφού αποκτήσετε όλα αυτά θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο για να στέλνετε τα e-mail σας να παρακολουθείτε τους λογαριασμούς σας, να υπολογίζετε τον φόρο σας να παίζετε τάβλι με αντίπαλο έναν Κινέζο -αναρωτιέμαι πως ξέρουν τόσο καλό τάβλι; – και όλα τα υπόλοιπα ανατριχιαστικά που κάνουν οι άνθρωποι με τους υπολογιστές.

Ανακάλυψα : Μια εταιρία που δίνει πολύ μικρά και εύκολα ονόματα περιοχής για νέες επιχειρήσεις. Η διεύθυνσή της είναι: www.etairiapoudineimikrakaieukolaonomataperioxisseneesepixirisis.com
Ελπίζω να βρεις κάτι μικρότερο.

Διάβασε ακόμη σχετικά

[1] “Προπαγάνδα και Μάζα”

“Προπαγάνδα και Αγκιτάτσια”

[2] Η βλακεία πάντα ξαφνιάζει.

Ανόητη ή Ωφέλιμη η Χρήση του Facebook;

Διάβασμα–Γράψιμο Η πρόκληση των 90 ημερών !

Σημαντικές Ερωτήσεις – Σημαντικές Απαντήσεις2 Σχόλια στο άρθρο "Πλεονεκτήματα Του Διαδικτύου"

Trackbacks for this post

  1. The Art of Web Design (video) | TERRAPAPERS
  2. Κίνδυνοι όταν ποστάρεις το παιδί σου στο Facebook | TERRAPAPERS

Comments are now closed for this article.